Fra 1. juli 2024 skal næsten alle medarbejdere til at registrere arbejdstid. Her får du svar på de mest stillede spørgsmål i den forbindelse.
Reglerne gælder i Danmark, men ikke i Grønland og på Færøerne.
Som udgangspunkt skal alle lønmodtagere registrere arbejdstid. Kravet om tidsregistrering afhænger af som udgangspunkt af, hvorvidt du er lønmodtager, og om du er omfattet af arbejdsmiljøreglerne – og ikke ansættelsesvilkår.
Det er ingen implementeringstid. Det betyder, at dine medarbejdere skal kunne registrere arbejdstid fra 1. juli 2024.
Fordi alle løndmodtagere som udgangspunkt er omfattet af arbejdstidsdirektivet, er det en individuel vurdering, om medarbejdere kan undtages fra at registrere arbejdstimer. En leder kan f.eks. undtages, hvis vedkommende er en såkaldt "selvtilrettelægger". Det betyder, at lederen selv kan bestemme sin arbejdstid, og arbejdstiden derfor er vanskelig at fastlægge på forhånd.
Det er ikke muligt at sige præcist hvilke specifikke stillinger, der kan undtages fra tidsregistrering, da hver stilling kræver en gennemgang. Generelt kan hele medarbejdergrupper ikke undtages.
Loven om tidsregistrering gælder for alle virksomheder uanset størrelse. Der er altså ikke nogen nedre grænse for hvilke virksomheder, der skal stille et tidsregistreringssystem til rådighed. Det er dog et krav, at der skal være ansatte i virksomheden. Det vil sige, at enkeltmandsvirksomheder uden ansatte ikke er omfattet.
Loven beskriver ikke, hvem der har ansvaret for, at medarbejderne får registreret deres arbejdstid. Men med fortolkning fra almindelige arbejdsmiljøretlige regler må det konkluderes, at arbejdsgiver har ansvaret - ligesom arbejdsgiver har ansvaret for, at en medarbejder har det rette sikkerhedsudstyr på, selvom medarbejderen selv har valgt at tage det af.
I mange love er der mulighed for, at der kan fastlægges andre regler i overenskomster.
De nye regler om registrering af arbejdstid kommer fremadrettet til at være en del af arbejdstidsdirektivet. Her gives der også mulighed for fravigelser i reglerne om arbejdstid via overenskomstaftaler på specifikke områder.
Så for at sikre, at du overholder de nye regler om tidsregistrering, er det vigtigt at undersøge din overenskomst, hvis du har en. Her kan du se, om der er andre aftaler, der kan have indflydelse på tidsregistreringen.
De nye regler åbner op for, at anerkendte og landsdækkende overenskomster kan fastlægge såkaldte OPT OUT-regler. OPT OUT giver mulighed for, at enkelte medarbejdere ikke behøver at overholde det maksimale krav om 48 timers arbejde om ugen i gennemsnit over en periode på fire måneder. Hvis sådanne regler er fastsat i overenskomster, behøver disse medarbejdere ikke at registrere deres arbejdstid.